Interview Noord Hollands Dagblad 02-09-2020

Iedere zzp’er heeft een klein netwerkje, maar wat als je die aan elkaar verbindt?

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20200902_61718305

Twee installatiebedrijven koppelen zzp’ers en opdrachtgevers uit hun branche aan elkaar met InstallJobs.


Stel, je hebt een installatiebedrijf uit Tuitjenhorn met een klant verderop in het land. Neem nou Groningen. Ga je dan met al je personeel en zzp’ers die kant op, kost dat veel tijd én dan moet je ze allemaal onderdak bieden. Dat zou toch anders moeten kunnen?

Het is een van de redenen waarom José Bloothoofd en Mark van der Lippe besloten om InstallJobs uit de grond te stampen. Ze werken een idee uit dat is ’ontstaan uit frustratie’. Opdrachtgevers moeten op deze manier snel en makkelijk aan een zzp’er kunnen komen, terwijl de zzp’er de gaatjes in zijn agenda met een paar muisklikken moet kunnen opvullen.

De frustratie ontstond bij Jack van der Werff van Van der Werff Installatie uit Tuitjenhorn en Martin Bloothoofd van installatiebedrijf Inco uit Alkmaar. Ze staan regelmatig voor een uitdaging: hoe zorgen we ervoor dat er genoeg man op een klus rondloopt? Uit de folder: ’Onze netwerken zijn goed, maar ze bleken te klein voor de flexibiliteit die we nodig hebben.’

Een greep uit de eerste opdrachten die online staan: een loodgieter voor 25 dagen in Castricum, een renovatie badkamer/toilet/keuken in Purmerend en omstreken en een montageklus van een warmtepomp in Waddinxveen.

Uitzendbranche

De ondernemers van de installatiebedrijven, ze komen allebei uit Dirkshorn, betrokken eerst Van der Lippe bij het project. Hij heeft jarenlang in de uitzendbranche gewerkt. Ook José Bloothoofd komt daar vandaan. Ze zocht een nieuwe uitdaging. Gevonden dus.

Het tweetal is inmiddels bezig om het bedrijf op poten te zetten. ,,Bellen, bellen, bellen en nog eens bellen”, vat Van der Lippe hun werkzaamheden tot nu toe samen. ,,Ik denk dat twee werelden hier heel mooi samenkomen: stel, Jack en Martin hadden dit zelf op zich genomen, dan zouden ze het ’voor erbij’ doen.” ,,Onze drijfveer is anders. Voor ons is het juist net als een eigen kindje. Wij gaan ons er iedere dag volop mee bezighouden”, vult José Bloothoofd aan.

Computerscherm

Er zitten wat haken en ogen aan zo’n initiatief. Want: hoe ga je de beste zzp’ers aan je binden; die hebben zo’n site toch niet nodig om werk te krijgen? En: hoe moet een opdrachtgever van achter het computerscherm ruiken of een zzp’er te vertrouwen is?

,,Ook de beste zzp’er overkomt het weleens dat er een klus op het laatste moment uitvalt”, stelt Van der Lippe. ,,En dan? Dan is het toch handig om zo’n alternatief achter de hand te hebben.”

Ranking

Bloothoofd: ,,Voordat we een zzp’er een podium bieden, gaan we eerst screenen. We vragen standaard om twee referenties. Verder willen we de betrouwbaarheid van de zzp’ers vergroten door ze een profiel te geven. Opdrachtgevers kunnen ze beoordelen: was hij nauwkeurig, was hij altijd op tijd? Zo ontstaat er een ranking. Andersom, voor een compleet beeld, krijgen opdrachtgevers een beoordeling van de zzp’er op hoe die de klus ervaren heeft.”

Zo moet er één groot netwerk ontstaan van zzp’ers en opdrachtgevers uit de installatiebranche die elkaar moeiteloos weten te vinden. Van der Lippe: ,,Er zijn genoeg bedrijven die uit allerlei branches mensen bij elkaar willen brengen. Ik geloof erin dat specialisatie de toekomst heeft. Installatie is een nichemarkt met een enorme vraag- en behoeftekant. Daar gaan we ons op richten. Over een paar maanden zullen we proeven of het de investering waard is geweest.”

Nog geen account?
Schrijf je binnen 2 minuten in!
Na het aanmaken van een account kun je direct solliciteren
Account aanmaken